Levenskunstenaar; kijkje achter de schilder schermen

Levenskunstenaar; kijkje achter de schilder schermen

“Een schilderij maken….hoe gaat dat eigenlijk?” vroeg mijn immer geïnteresseerde en enthousiaste website girl.

Tja een schilderij maken hoe doe ik dat eigenlijk?

Ik heb er geen woorden voor zo 1,2,3…….. voor mij is het net zo vanzelfsprekend als fietsen, de hond uitlaten, kinderen opvoeden en zoveel meer. Toch ga ik een poging wagen het uit de doeken te doen.

Ieder schilderij begint met een ingeving; een beeld dat me treft, een situatie die raakt, een gebeurtenis die indruk achter laat. Om het verwarrend te maken, het kan ook totaal andersom beginnen. Een innerlijke drang borrelt en groeit om zichzelf uit te drukken in kleur en vuurwerk. Dus wordt er op groot doek gesmeten en gegooid met verf en leiden kwast en kunstenaar het geheel in goede banen.. Volkomen vrij mijn gevoel en intuïtie de vrije loop laten. James Leyer en Maria van der Meer hebben mij daartoe uitgenodigd in een lang verleden en met succes mag ik wel zeggen, aangezien de abstracte werken gretig aftrek vonden en vinden omdat ze blijkbaar de ziel van de toeschouwer opschudden en wakker kussen.

Dat laatste is de bedoeling van kunst. Raken tot op het bot. Schilderijen zijn spiegels van de ziel. Individuele thema’s, wonden en wensen worden herkend en herinnerd. Maar ook collectieve pijn en dromen worden zichtbaar. Je zou kunnen zeggen dat een goed schilderij de kijker dichter bij zichzelf brengt.

Via de opbouw van het werk wordt een verhaal uit de doeken gedaan. Door scherp waarnemen, afstand nemen, techniek erin gooien, kennis inzetten en je gevoel volgen groeit het werk haast vanzelfsprekend en moeiteloos bij een goede afstemming. Of ik nou een portret schilder of een abstract werk aflever, het is eigenlijk in de kern geen verschil! De kern van iets blootleggen en onthullen, daar gaat het om. En middels die kern nodig ik anderen uit hun kern te zien, te herkennen en erkennen.

Simpel toch?

Dat is nou precies de reden waarom mijn coaching eigenlijk niks anders is dan een goed schilderij maken!

Mail me het schilderij op mijn site dat jou een OPDONDER geeft en ik geef je twee coach vragen in return om dichter bij je kern te komen.

caroline@vds-kunstencoaching.nl

www.vds-kunstencoaching.nl

met artistieke groet,

Caroline van den Sigtenhorst – van den Broek.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *