De kunst van het rouwen

De kunst van het rouwen

Need I say more…….?

Je verdriet voor blijven Mijn jongste zoon ligt languit loom Netflixend op de bank. Ik mest boekenkasten uit. Ik mieter vazen in kratten voor de kringloop. Ik speur keukenkasten na op nutteloos keukengerei en wees ze te slim af. Met een poetsdoek storm ik de kamer in. “Mam ga eens even op die bank zitten niks doen”

Het is geen vraag die mijn Mick me stelt maar een gebod. “Dat kan ik niet stil zitten” hoor ik mezelf zeggen “Dan haalt mijn verdriet me in”.

Mick lacht ha…ha… Kom eens hier gekkie! Ha…ha… dat kan niet je verdriet voor blijven. Ik wil niet dat je struikelt. Hij opent zijn armen. Ik duik erin. Daar haalt mijn verdriet mij in. Mickey glimlacht en veegt mijn tranen weg. Zijn gezicht is de z🌞n. Alsof zijn vader via hem spreekt alsnog: ”ik ben de z🌞n, jullie z🌞n”.

Hoeveel mensen vertrekken niet dapper naar hun werk terwijl er een rouwproces meewandelt, dat als een onzichtbare aktetas onder hun arm is geklemd. Je hoeft niet alles alleen te dragen. Jarenlang gaf ik gastlessen kinderen in de rouw aan basisscholen en aan de ROC te Zutphen. Wat kwamen er veel emoties los bij het samen doorbladeren van mijn prentenboek Monkie & Trompie via een groot scherm.

Ieder rouwproces is uniek! Baan, geliefde, gezondheid, wat je ook verloor… Een coach sessie kan verlichting brengen. Neem contact met mij op om de mogelijkheden samen te bespreken.